Kochasz wypiekać? Kup komfortowe formy do pieczenia

Cechą kompletnego warsztatu są małe, lecz liczone w setkach narzędzia. Podobnie rzecz wygląda w kuchni. Pomieszczenie, w którym przygotowujemy i z którego serwujemy posiłki nie mieści jedynie urządzeń jak kuchenka gazowa czy mikser. Do piekarnikowego „majsterkowania” szczególnie przydają się też niewielkie formy silikonowe do pieczenia. Kucharze „od święta” zadowolą się papierkowymi foremkami, pod jednorazowe wypieki.

ciasta

Autor: Frank Fox
Źródło: http://www.flickr.com

Wydatek to tutaj groszowa sprawa – „papierowe” foremki posłużą jednie na jedno pieczenie. Zdania w środowisku kuchennym są jednak podzielone. Niepodważalna jest za to żywotność i odporność foremek na ciastka czy ciasta dużego kalibru. Twórcy gwarantują odporność plastikowych form na wysokie temperatury piekarnika (powyżej 200 stopni). Foremki silikonowe bez trudu się zmywa, są też niedrogie.

Silikonowa forma z wgłębieniami na paręnaście ciastek to koszt kilkudziesięciu złotych, zwykle w przedziale 30-60 zł. Ciekawa oferta dla miłośników wypieków – . Foremki na pojedyncze ciastka są zwykle dostępne w zestawach, są też formy na duże ciasta. W tej drugiej opcji silikonowe formy przypominają miskę na zupę. Są alternatywnym rozwiązaniem na cięższe, stalowe blachy stosowane dotychczas przez gospodynie. Wybór form to już kwestia klienta.
Mogą przyjmować dowolne kształty: kwadratów, choinek, gwiazdek. Faktycznym i powtarzanym naokoło jedynym minusem silikonowych i papierowych podstawek pod ciastka okazuje się ich niestabilność. Wymieszana „zaprawa” pod babeczkę, wlana wcześniej do foremki, jest trudna do przeniesienia do piekarnika. Należy to zrobić powolnym, płynnym ruchem, tak żeby z formy nie wylała się jej zawartość, a ona sama nie zmieniła kształtu.

chleb

Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com

Posiadając na stanie keksówkę lub brytfannę mamy możliwość upieczenia własnego bochenka chleba. Skutecznie przygotowany pozwoli cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Aby całe przedsięwzięcie z chlebem zakończyło się przyjemnym efektem, kluczowe są sprawdzone formy do chleba. Wiemy, że zakwas różnie reaguje na niewłaściwie przygotowane podstawy. Jeszcze przed posypką i zalaniem zakwasem formy zaleca się posmarowanie jej olejem i zawinięcie w papier.

Skoro czytasz ten materiał, to niewątpliwie jest on dla Ciebie niesamowicie pasjonujący. Tutaj także znajduje się notka z serwisu (https://jednosc.pl/index,EN), która posiada równie ciekawe zagadnienia.

Da to przyjemny w smaku efekt, pozwoli też łatwiej zmywać foremkę.